Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στα τηλέφωνα
Τηλ. ιατρείου: 210 6777797
Κιν.: 6944 314712

e- mail: info@hatzimanolis.gr

Χειρουργικές επεμβάσεις Στοματικής Κοιλότητας / Φάρυγγα

Η στοματική κοιλότητα είναι η αρχή του πεπτικού συστήματος. Στο στόμα διαμορφώνεται ο βλωμός που προωθείται προς τον οισοφάγο για κατάποση και γίνεται αντιληπτή η γεύση της τροφής. Επίσης, με τη βοήθεια της γλώσσας και των οδόντων συντελείται η άρθρωση των φθόγγων και επιτυγχάνεται η κορυφαία για τον άνθρωπο λειτουργία της ομιλίας.


Καρκινος γλωσσας

Γίνεται έτσι αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι όλα τα ανατομικά στοιχεία που απαρτίζουν αυτό το όργανο να είναι υγιή και ακέραια. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι επομένως η προσβολή της στοματικής κοιλότητας από νεοπλασματικές επεξεργασίες, η θεραπεία των οποίων απαιτεί ιδιαίτερα ακρωτηριαστικές επεμβάσεις που πέραν από την αισθητική βλάβη προκαλούν και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αφορούν τη λήψη της τροφής και την ομιλία.

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας εμφανίζεται με τη μορφή μικρού ογκιδίου ή έλκους που συχνά συγχέεται με άφθα ή τραυματισμό από δόντι. Σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων παραγνωρίζεται η βαρύτητα του προβλήματος, τόσο από τον ασθενή όσο και από το γιατρό (συνήθως οδοντίατρο) και πολύ συχνά η τελική διάγνωση γίνεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζεται στον ωτορινολαρυγγολόγο με μια μεταστατική τραχηλική ομάδα λεμφαδένων σαν πρώτο σύμπτωμα και στη συνέχεια η αναζήτηση της πρωτοπαθούς εστίας αποκαλύπτει τον υπεύθυνο όγκο στη στοματική κοιλότητα. Για το λόγο αυτό καμία βλάβη που επιμένει πέραν του δεκαημέρου δε θα πρέπει να παραμένει αδιερεύνητη. Άμεσα πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αξιολόγηση ορισμένων προκαρκινικών βλαβών όπως είναι η παρουσία λευκών συνήθως ή ερυθρών πλακών στη στοματική κοιλότητα. Οι βλάβες αυτές πρέπει να παρακολουθούνται στενά για την πιθανότητα της κακοήθους εξαλλαγής.


Καρκίνος μαλθακής υπερώας και σταφύλης

Από πλευράς αιτιολογίας υπεύθυνη θεωρείται η χρήση καπνού και αλκοόλ. Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο της στοματικής κοιλότητας είναι 3 – 5 φορές υψηλότερη για τους καπνιστές και τους πότες. Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί και η συμβολή της κακής στοματικής υγιεινής στην ανάπτυξη των κακοηθειών αυτών. Όταν συνυπάρχει και ο παράγων αυτός η πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από καρκίνο της στοματικής κοιλότητας αυξάνεται στο οχταπλάσιο.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι όπως σε όλες τις παθολογικές οντότητες όσο γρηγορότερα γίνει αντιληπτός ο καρκίνος, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η θεραπεία αλλά και λιγότερο ακρωτηριαστική.

Από πλευράς θεραπευτικής, η χειρουργική εξαίρεση με ταυτόχρονη αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση είναι η θεραπεία εκλογής. Σε ορισμένες περιπτώσεις προηγείται ή ακολουθεί ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπής.

Αρχή της σελίδας

ΤA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

12 Μαϊου 2011

Συμμετοχή σε συνέδριο.

Ο ιατρός κ. ΧΑΤΖΗΜΑΝΏΛΗς στις 3,4,και 5 Ιουνίου 2011 θα συμμετάσχει στο 2ο διεθνές ΓΑΛΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κ…

29 Απριλίου 2011

Συμμετοχή σε Συνέδριο!

Ο ιατρός Δρ. Χατζημανώλης, θα συμμετάσχει ως σχολιαστής στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικό…

29 Απριλίου 2011

Συμμετοχή σε Συνέδριο!

Η κλινική μας θα συμμετάσχει στις 01/12/2011 – 04/12/2011 στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργ…

δείτε περισσότερα

ΞΕΡAΤΕ ΟΤΙ:

Το κάπνισμα, το αλκοόλ ή και τα δύο, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες εκδήλωσης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα στο δυτικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών και ιδιαίτερα κατά την προσγείωση είναι δυνατόν να προκληθούν βλάβες στο μέσο αυτί, γνωστές σαν αεροωτίτιδα ή βαροτραύμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά την κατάδυση. Προδιαθεσικός παράγων είναι η ρινική συμφόρηση. Προφυλακτικά εφαρμόζονται ψεκασμοί αποσυμφορητικών στη μύτη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της βατότητας της ευσταχιανής (του σωλήνα που συνδέει την κοιλότητα του αυτιού με τη μύτη).